Wie aan Amerika denkt, denkt wellicht aan New York en daardoor ineens aan het Vrijheidsbeeld. Het Vrijheidsbeeld is 46 meter hoog. Als de sokkel van 47 meter meegeteld wordt, is dit beeld samen maar liefst 93 meter hoog en weegt het in totaal 225 ton. Haar hand alleen is 5 meter lang. De toorts staat symbool voor de “Verlichting”. In het begin was het de bedoeling om het beeld te gebruiken als vuurtoren.

De hoogte en de ontwerper van het Vrijheidsbeeld

“De dame met de toorts” werd ontworpen door de Franse beeldhouwer Bartholdi die de hulp inriep van ingenieur Gustave Eiffel. Het was in 1884 een cadeau van Frankrijk aan Amerika. Dit was om hun vriendschap te vieren maar ook het ondertekenen van de “Onafhankelijkheidsverklaring”. In de linkerhand van de vrouw staat dan ook de datum: 4 juli 1776 in Romeinse cijfers. Toen is de verklaring ondertekend.

Na een grondige restauratie in 2003 kan het Vrijheidsbeeld terug bezocht worden. Dit was kort na de aanslagen van 11 september 2001 een tijdje niet meer mogelijk. Via een veerverbinding kan je van Manhattan naar Liberty Island geraken. Dit was in het verleden de plaats waar de immigranten per boot aankwamen om hun Amerikaanse droom op te bouwen. Ook de Kroon van het beeld kan sinds 2009 bezocht worden. Die heropening vond plaats op 4 juli 2009, op Onafhankelijkheidsdag. Deze kroon heeft 7 punten die de 7 zeeën en 7 continenten vertegenwoordigen. Langs de zeeën kon de vrijheid verspreid worden.

Een beeld dat zo’n geweldige betekenis heeft, kan natuurlijk niet ontbreken op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds 1984 is dit dus ook het geval.

Wat is er nog meer te doen in New York?

Lees hier meer over de:

Wat is jouw ervaring met het bezoeken van het Vrijheidsbeeld?

Ben jij wel eens naar het Vrijheidsbeeld geweest en heb je bepaalde tips of juist advies wat je beter niet kunt doen? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring. Hieronder kan je een bericht achterlaten en je mening delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.